Volontärläger genom Direktutbytet

Den här informationen gäller Direktutbytet, dvs volontärläger i Europa, Nordamerika, Armenien, Australien, Azerbadjan, Japan, Korea, Jordanien, Marocko, Mongoliet, Palestina, Syrien och Tajikistan.

Oumbärlig information om IAL:s volontärläger

Nedan står allt du behöver veta för att söka ett volontärläger med IAL. Vad är ett volontärläger, vad ingår i lägeravgiften, exakt hur går ansökningsprocessen till, och en massa mer…

Vad är IAL och SCI?

IAL (Internationella Arbetslag) är en ideell förening som grundades 1943. IAL utgör en del av det internationella nätverket SCI (Service Civil International). Både IAL och SCI är religiöst och partipolitiskt obundna. IAL:s kärnverksamhet är att förmedla platser på volontärläger utomlands och att arrangera volontärläger i Sverige. Vi tror på en värld där konflikter löses utan våld och där jordens resurser är rättvist fördelade. Genom praktisk handling kan vi gemensamt bygga en värld präglad av fred och internationell solidaritet.

Vad är ett volontärläger?

På ett volontärläger lever och arbetar man tillsammans med 5-20 personer från olika länder under två till fyra veckor. Arbetet görs i ideella projekt och skulle inte kunna utföras utan volontärer. Det finns läger med socialt tema (barnhem, flyktingar), praktiskt arbete (renovering, miljöarbete, arkeologi) eller kulturellt tema (festival, teater). Många läger har också ett studietema kopplat till arbetet. Man arbetar cirka sex timmar om dagen, fem dagar i veckan (undantag finns, detta framgå då i lägerbeskrivningen). På den lediga tiden finns möjlighet att tillsammans eller på egen hand göra utflykter i omgivningarna.

Alla över 18 år kan söka för att åka på volontärläger. Om du har ett funktionshinder eller vill ta med dig barn är det inte något hinder - kontakta IAL-kontoret så kan du få hjälp att hitta ett projekt som passar just dig. Vissa läger är märkta ”MIX” och hälften av deltagarna är då över 30 år. Läger märkta ”PVP” (Pacifist Volunteer Project) har ett fördjupat fredstema med större inslag av studier.

IAL ser volontärläger som en övning i demokrati och samarbete över gränser. Det leder ofta till en ökad förståelse för andra kulturer och nära vänskap mellan deltagarna. Chansen är alltså stor att du får en fantastisk upplevelse - och kanske finner du vänner för livet! Läs hur andra har haft det på sina volontärläger

Behöver jag tidigare erfarenhet?

Du behöver ingen tidigare erfarenhet för att åka på volontärläger med IAL. För vissa läger finns dock särskilda krav, exempelvis språkkunskaper utöver engelska. Det framgår i så fall av lägerbeskrivningen. För läger i Asien, Latinamerika och Asien (ALA) se Nord/Syd-utbytet.

Kan jag åka med en kompis?

IAL kan inte garantera vänner plats på samma läger. Den mottagande organisationen avgör det och chansen att komma med minskar om man söker tillsammans. Det beror på att gruppdynamiken blir sämre med flera deltagare från samma land. Man får oftast ut mer av sin lägervistelse om man åker själv och IAL rekommenderar därför inte att vänner åker tillsammans.

Resa, kost och logi

Du betalar och ordnar själv din resa till och från lägret. Välj gärna att resa miljövänligt med tåg eller buss. Kost och logi står projektet som du arbetar för. I vissa länder, t.ex. Moldavien och Vitryssland, kan avgifter förekomma och det anges då i lägerbeskrivningen. Boendeförhållandena varierar mycket mellan olika länder och platser. Om inget annat anges i lägerbeskrivningen kan du räkna med enkelt boende inomhus. Inför vissa läger i bland annat Ryssland samlas deltagarna i huvudstaden och reser till lägret gemensamt. Samlingen kan då vara någon dag innan det startdatum som anges i katalogen, så kontrollera detta innan du bokar biljett. Meddela den mottagande organisationen när du kommer och om du behöver hjälp med övernattning innan lägret.

När kan jag söka?

Det är (nästan) aldrig för sent att söka. Vissa läger, t.ex. de på Grönland brukar vara väldigt populära och blir därför fort fulla, men ibland finns det platser kvar fram till någon vecka innan lägret ska börja.

Innan du söker, kolla gärna i lägersökmotorn så att lägret inte har blivit inställt eller att datumen har ändrats. Antagningen görs av IAL:s partner i det land du söker till. De eftersträvar oftast blandade grupper med avseende på geografi, bakgrund, ålder och kön. Personlig motivering och kunskaper spelar också in. De koder och den information som finns där är den mest aktuella. Om ett läger är fullt eller inställt kan du se det där och ibland tillkommer även nya läger.

Hur ansöker jag?

Gå till lägersökmotorn, och hitta några olika läger du skulle vilja söka till. Sedan fyller du i vem du är, vilken erfarenhet av volontärarbete du har och varför du vill åka på just det här lägret. Sedan kan du skicka in din ansökan direkt från lägersökmotorn.

Ansökan är bindande - att skicka den till IAL jämställs med en underskrift. Om du fyller i flera olika läger som reservalternativ ökar dina chanser att komma med. När du söker läger i flera olika länder tar det lite längre tid att få besked eftersom vi då måste skicka din ansökan vidare om du inte blir antagen till ditt första val.

Din ansökan behandlas så fort du betalat medlemsavgift till IAL (150 kr/år) och anmälningsavgiften (1000 kr). Betala till IAL:s plusgiro 94400-9 och skriv ditt namn på inbetalningskortet. Vill du åka på ett till läger samma år fyller du i ytterligare en anmälan och betalar 1000 kr till i lägeravgift.

I lägeravgiften ingår SCI:s sjukförsäkring som gäller om det skulle hända dig något när du arbetar som volontär. Om du skriver en lägerberättelse efter ditt läger kan du får 100 kronor tillbaka! För mer information om detta, se nedan.

Hur får jag besked om placering?

När du blivit placerad på ett läger får du besked med e-post. Vid behov kan det skickas med ordinarie post - du måste då meddela kontoret detta.

Det är viktigt att du lämnat aktuella adressuppgifter på din ansökan. När du blivit placerad är det viktigt att du bekräftar din anmälan dels till IAL, dels till organisationen i det land du ska åka. Det går bra att bekräfta via e-post. IAL har som ambition att du ska få ditt placeringsbesked senast en månad innan lägrets början. Senast några veckor innan ditt läger börjar får du mer detaljerad information om hur du kommer dit (vägbeskrivning från till exempel närmaste stora stad, järnvägsstation, flygplats), vad du ska ha med dig etc. Vi rekommenderar att du tar med sovsäck. Arbetskläder och eventuellt handskar kan också bra liksom CD-skivor och mat från Sverige.

Om du inte får plats på något av dina lägeralternativ återbetalas lägeravgiften, minus 50 kr i administrationsavgift. Alla återbetalningar sker i september.

Varför betala för att volontära?

I Sverige är vi i IAL ensamma om att förmedla platser på volontärläger runt om i världen. För att delta i ett läger vill vi att du stödjer IAL:s verksamhet genom att vara medlem. Lägeravgiften (1000 kr) ger möjlighet att delta i ett volontärläger, du får försäkring under volontärtiden (vanlig reseförsäkring gäller ej för volontärarbete) och du bidrar till att finansiera en del av IAL:s administrativa kostnader. IAL är en icke-vinstdrivande ideell förening och vi strävar ständigt efter att ha avgifter som gör att alla har råd att delta i ett volontärläger. Som medlem har du även möjlighet att delta i de aktiviteter IAL anordnar i Sverige, till exempel kurser och lokala projekt. Du får också IAL:s medlemstidning. Mer information om medlemskap finns här.

Skriv en rapport om ditt läger och få 100 kr tillbaka!

Om du skriver en lägerberättelse till IAL före den 15 september får du 100 kr av lägeravgiften återbetald. På ial.se finns ett antal lägerberättelser upplagda. Där finns också instruktioner om hur du går vidare för att skicka in din lägerberättelse. Vi tar gärna emot foton också om du har. Vill du lämna in din lägerberättelse senare eller på ett annat sätt – hör av dig till IAL-kontoret.

Ett stort problem för IAL är att vår verksamhet inte är tillräckligt känd. Ett av de viktigaste sätten att nå nya grupper är att synas i media. Om du skriver en artikel om ditt läger, får den publicerad i en större tidning (riks-, regional-, studentkår- eller lokaltidning) och skickar artikeln till IAL, får du lägeravgiften betald till nästa sommar.

Vad händer om jag inte kan delta?

Om du får förhinder att delta på lägret meddela genast både IAL och mottagande organisation. Adressen har du fått tidigare, men den finns också på SCI:s hemsida. Din plats kan då erbjudas till någon annan. Om du lämnar sent återbud orsakar det problem för lägerprojektet. Om du lämnar återbud till ditt läger återbetalas ingenting av lägeravgiften. Du bör alltså vara säker på att du är ledig under den aktuella tiden innan du skickar in din ansökan. Undantaget om återbetalning görs endast om du kan uppvisa läkarintyg (då återbetalas lägeravgiften minus 50 kr). Det förutsätter dock att du avanmält dig innan lägrets startdatum. Alla återbetalningar sker av administrativa skäl i september.

Pass, visum och försäkring

Kontrollera att ditt pass är giltigt och gäller minst sex månader efter resan (för resor inom EU + Norge, Island, Schweiz behövs detta inte). Det är ditt eget ansvar att ta reda på om visum behövs och att ordna det i god tid. För att ansöka om visum behövs ofta en inbjudan från mottagande organisation. Ibland går det bra med ett faxat exemplar. Kontakta kontoret om du behöver hjälp med detta! Bifoga inbjudan till visumansökan men behåll en kopia. Till Ryssland tar det upp till sex veckor att få visum och ansökan kan inte skickas med posten.

Alla som deltar i volontärläger med IAL är försäkrade via SCI. Denna försäkring är en sjukförsäkring som är giltig från första till sista dagen av ditt läger och som, till skillnad från de flesta reseförsäkringar, täcker olycks- och sjukdomsfall som uppkommer vid volontärarbete (för volontärer upp till 65 år). SCI-försäkringen ska ses som ett komplement till din hemförsäkring - undersök villkoren för din hemförsäkring inför resan. Oftast ingår reseförsäkring i 45 dagar och du behöver då ha med dig ett servicekort med försäkringsnummer, telefonnummer etc. Om du reser till ett EU-land behöver du dessutom ett sjukförsäkringskort som du beställer från Försäkringskassan. För läger i Afrika, Latinamerika och Asien ingår inte SCI-försäkringen och du behöverteckna en egen reseförsäkring. Mer information om SCI-försäkringen kommer med placeringsbeskedet som du får när du blivit antagen till ditt läger.

Förberedelse och uppföljning

För dig som aldrig tidigare fått förberedelse genom IAL är rekommenderar vi att du träffar någon av våra aktiva medlemmar eller deltar på en träff innan du åker. Ett kul sätt att göra detta är om du kan delta på de förberedelseträffar som anordnas på olika orter i landet. På dessa träffar får du träffa andra som ska åka, blir mer insatt i vad ett volontärläger kan innebära, vad det har med fred att göra och så lär du dig lite mer om IAL och oss medlemmar. Anledningen till att vi har dessa träffar är dels att förbereda dig som volontär och dels att skapa gemenskap. Även du som bara är nyfiken är välkommen och ta gärna med dig en intresserad vän.

Om du inte kan komma på förberedelseträffen är ett alternativ att ses över en fika. Kontakta din närmaste lokala kontaktperson.

Uppföljning

Efter din volontärupplevelse vill du kanske dela med dig av dina upplevelser med andra IAL:are eller engagera dig i organisationen. Därför arrangeras uppföljningsträffar där vi pratar om sommarens läger och inspireras. Tid och plats för dessa träffar meddelas via mail, i IAL:s forum och på facebook (IAL:s facebook-grupp). Oftast brukar efterlägerträffar anordnas i Uppsala, Stockholm, Malmö och Göteborg.

Ut och volontära!

sv/volontär/direktutbyte.txt · Senast uppdaterad: 2013-03-21 18:12 av sara