Res som volontär - tre olika alternativ

Har du funderat på att resa som volontär? Då har du kommit rätt!

Internationella arbetslag är en liten förening med ett stort kontaktnät. Genom IAL kan du åka som volontär till ett 80-tal länder runtom i världen och delta i minst lika många olika sorters projekt. De flesta åker på 2-3 veckor långa volontärläger under sommaren, men det finns också volontärläger andra tider på året. Därtill finns det en del långtidsvolontärprojekt. IAL är en ideell förening som drivs av engagerade människor som brinner för att göra världen lite bättre, samt för att ge dig möjlighet att uppleva det som de själva fått vara med om: Fantastiska upplevelser som volontär utomlands!

Att åka som volontär innebär att på ett konkret och nära sätt arbeta tillsammans med människor från andra länder och därigenom få en ökad kunskap och förståelse för olika samhällen och kulturer. Samtidigt gör du som volontär en viktig insats för ett ideellt projekt som inte skulle kunna genomföras utan det frivilliga arbete du utför.

Det är svårt för att inte säga omöjligt att i förväg säga hur din volontärtid kommer att bli. De olika organisationer som IAL samarbetar med skiljer sig mycket från varandra – både vad gäller typer av projekt, ekonomiska resurser och erfarenhet av att ta emot volontärer. Därtill formas projektet av de människor som deltar. Roligt, spännande, utmanande, intressant, givande och fantastiskt är bara några av de omdömen som hemvändande volontärer har gett.

De flesta som åker på volontärläger åker på egen hand. Vi rekommenderar också att man söker själv: Det är lättare att bli antagen till en volontärplats, men framförallt får du ut mer av vistelsen och får en mer personlig kontakt med de andra deltagarna. Om du vill åka tillsammans med någon så anger du detta i ansökan - sedan är det upp till projektet att välja om de vill anta två personer som känner varandra sedan tidigare.

Här är en kort sammanfattning av IAL:s volontärmöjligheter:

Våra korttidsprojekt hittar du på www.workcamps.info - OBS! Projekt för sommaren 2013 kommer att läggas upp i mitten av februari 2013!

Volontärläger: Direktutbyte

Det är lätt att bli volontär genom IAL, framför allt genom direktutbytet. För de flesta projekt finns inga speciella krav utöver kunskaper i lägerspråket, oftast engelska, och att du är minst 18 år vid lägrets början. Eftersom utbudet av volontärläger är stort är chansen att bli antagen på ett läger god. Vi rekommenderar dock att du söker i god tid om du har speciella önskemål eftersom populära läger blir fulla fort.

Vem? Alla över 18
Var? Europa, Nordamerika, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Japan, Korea, Jordanien, Marocko, Mongoliet, Palestina, Syrien och Tadzjikistan
Hur länge? 10-21 dagar
Du får kost och logi, volontärförsäkring
Du betalar resa, 150 kr/år för medlemskap i IAL och en anmälningsavgift på 1000 kr* som täcker kostnad för administration och försäkring

Mer information om direktutbytet och hur du anmäler dig hittar du här.

Nord/Syd-utbyte

Du som är minst 20 år och har någon erfarenhet av volontärarbete kan åka på läger i Afrika, Latinamerika och Asien genom Nord/Syd-utbytet. Dessa läger omfattas inte av direktutbytet eftersom de kräver lite mer förberedelse. Du ska delta på en utbildning före och skriva en utvärdering till IAL efter lägret.

Vem? Minst 20 år + erfarenhet av volontärarbete
Var? Afrika, Latinamerika och Asien (förutom de länder som omfattas av direktutbytet)
Hur länge? 2-4 veckor
Du får kost och logi.
Du betalar 150 kr/år för medlemskap i IAL, 1150 kr/läger (administration), försäkring, resa samt avgift till mottagande organisation, ca 1000-2000 kr men den exakta avgiften framgår av databasen där du söker efter läger, mer info om detta hittar du här.

Mer information om Nord/Syd-läger och hur du söker hittar du här.

Långtidsvolontär

Du som har erfarenhet av någon form av volontärarbete, exempelvis från ett volontärläger, kan söka en plats som långtidsvolontär. Du ska delta på en förberedelseutbildning. Vi vill också att du deltar på IAL-aktiviteter tills dess du åker. Efteråt ska du skriva en utvärdering till IAL.

Vem? Minst 18 år + erfarenhet av volontärarbete
Hur länge? 1-24 månader
Var? hela världen, men beroende på var det finns platser för tillfället
Du får logi, kost eller fickpengar, samt försäkring.
Du betalar 150 kr/år för medlemskap i IAL, resan och en anmälningsavgift på 1150 eller 1350 kr. Om du åker till länder i Afrika eller Asien betalar du även oftast en extra avgift, ibland per månad, direkt till organisationen i landet

Mer information om hur du söker som långtidsvolontär hittar du här.

sv/volontär/start.txt · Senast uppdaterad: 2013-04-14 18:44 av sara